• Nezabudnuteľná odborná exkurzia v Kežmarku: kombinácia kultúry, histórie a oddychu
          • Nezabudnuteľná odborná exkurzia v Kežmarku: kombinácia kultúry, histórie a oddychu

          • Pri hľadaní dokonalého miesta na odbornú exkurziu, Kežmarok ponúka fascinujúci mix kultúry, histórie a zábavy. Nedávno sme mali my, žiaci III.A, III.B, III.KCS a IV.A tú česť navštíviť tento klenot východného Slovenska a náš zážitok bol jednoducho ohromujúci. Dovoľte nám podeliť sa o naše dojmy a odporúčania, ktoré môžu inšpirovať aj vás k podobnej ceste.

            Lyceálna knižnica a Artikulárny ostol - klenoty Kežmarku

            Naša prvá zastávka v tomto malebnom mestečku bola v Lyceálnej Knižnici a Artikulárnom Kostole. Lyceálna knižnica, s bohatou zbierkou kníh a historickými artefaktmi, nás fascinovala svojou atmosférou a bohatstvom vedomostí. Prehliadka tohto kultúrneho pokladu nám umožnila nahliadnuť do histórie miesta a objaviť jeho výnimočné dedičstvo.

            Artikulárny Kostol, zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, pamätajúci na bohatú históriu reformácie na Slovensku, nás okúzlil svojou architektúrou a duchovnou atmosférou. Obdivovali sme jeho nádherné interiéry a učili sa o jeho význame v histórii náboženských reform.

            Ochutnajte lahodný likér Tatranský Čaj v Tatratea

            Po kultúrnom ponorení sme sa vydali na ďalšiu zaujímavú zastávku: Tatratea. Tu sme mali príležitosť ochutnať slávny likér Tatranský čaj, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kultúry. Jeho lahodná chuť nám pripomenula bohatú prírodu Tatier a miestnu tradíciu. Spolu s odbornými výkladmi a ukážkami výroby sme zažili autentický kulinársky zážitok.

            Oddych a relaxácia v Aquacity Poprad

            Po plnom dni objavovania sme si zaslúžili trochu oddychu a relaxácie. Naša posledná zastávka, Aquacity Poprad, bola presne tým, čo sme potrebovali. Svojim širokým spektrom bazénov, saun a wellness služieb nás privítala s otvorenou náručou. Strávili sme príjemný čas plávajúc, saunujúc a obnovujúc svoje telo a myseľ, čo nám poskytlo ideálny záver nášho výletu.

            Záverečné myšlienky

            Odborná exkurzia v Kežmarku nám poskytla pestrý mix kultúry, histórie a relaxácie. Lyceálna Knižnica a Artikulárny Kostol nás obohatili poznatkami o miestnej kultúre a histórii, zatiaľ čo Tatratea nás očarila svojou chuťou a tradíciou. Aquacity Poprad nám zase umožnila vyplaviť zo seba všetky stresy a načerpať novú energiu.

             

          • Oprášili sme zručnosť s čítaným textom

          • Raz ročne predmetová komisia slovenského jazyka  pripomenie žiakom školy celoškolskou súťažnou disciplínou v čítaní s porozumením, „tvorivé čítanie“, aký význam má práca s čítaným textom v praktickom živote človeka. Jednotlivé triedy reprezentovalo spolu 14 žiakov, ktorí zápasili s obsahovým porozumením i gramatickým rozborom nesúvislého textu (jedálny lístok). Trojicu najlepších a najrýchlejších obsadili: 1. miesto Zuzana Kiselová (IV.A), 2. miesto Oliver Irányi (II.K) a 3. miesto Miroslava Tatranská (II.A).

            Víťazom i odvážlivcom účastným na súťaži  srdečne blahoželáme a prajeme, aby ich práca s textom neodrádzala a vnímali ju  ako posun k poznaniu.